Aurinkovoimala 

Aurinkovoimala on suuritehoinen ja korkean jännitteen omaava sähkölaite katollasi. Sen turvallinen asennus ja käyttö on erittäin tärkeää sekä voimalan että kiinteistösi turvaamiseksi. Kun harkitset aurinkovoimalan asentamista kiinteistöösi, sinun on otettava huomioon erilaisia turvallisuusnäkökohtia. Aina turvallisesta asennuksesta ja kunnossapidosta, teknisiin ja vakuutusta koskeviin vaatimuksiin.  Aurinkovoimalan asennukset vaativat vähintää  S2 sähköasennusoikeudet.  (Tarkista tästä linkistä voimalan toimittajasi luvat). Mikäli tasasähköosan jännite ei ylitä 120 voltia voidaan kytkeä ryhmäjohto ja erotuskytkin S3 oikeuksilla.

TOIMENPIDELUPA
Toimenpideluvan tarpeen selvittäminen on ensimmäisiä vaiheita hankintaa suunniteltaessa. Aurinkopaneelien asentaminen on monin paikoin vapautettu toimenpide- tai rakennusluvasta, mutta asia kannattaa aina tarkistaa etukäteen kunnan rakennusvalvonnasta. 

SÄHKÖVERKKOLIITYNTÄ

Verkkoon kytkettävä aurinkosähköjärjestelmä tarvitsee aina liittämisluvan sähköverkkoyhtiöltäsi. Yleensä aurinkosähköjärjestelmän avaimet käteen -toimittaja hoitaa yhteyden verkkoyhtiöön ja toimittaa vaadittavan pientuotannon yleistietolomakkeen asiakkaan puolesta.

Paikalliseen verkkoyhtiöön kannattaa olla yhteydessä jo suunnitteluvaiheessa. Sieltä saat tarkat ohjeet aurinkosähköjärjestelmän liittämisestä verkkoon sekä sähköverkkoliitännän ja laitteiston muiden ominaisuuksien teknisistä vaatimuksista. Sähköverkkoyhtiöltä saat esimerkiksi tietää aurinkosähköjärjestelmän suurimman invertteritehon, joka sähköliittymääsi sallitaan liitettävän. Standardeilla varmistetaan, ettei sähköverkossa työskenteleville asentajille aiheudu hengenvaaraa ja että verkon jännitteen laatu pysyy riittävän hyvänä sekä sinulle että naapureillesi. Asennustyöt saa tehdä vain sähköalan ammattilainen.

VAKUUTUS
Aurinkosähköjärjestelmä, jonka paneelit on asennettu talon katolle, voidaan todennäköisesti liittää osaksi kotivakuutusta helposti ilmoittamalla aurinkovoimalasta vakuutusyhtiöön. Käytännöt voivat kuitenkin vaihdella vakuutusyhtiöiden välillä, joten kotivakuutukseen liittämisen mahdollisuus ja sen vaikutukset vakuutusehtoihin tulee tarkastaa vakuutusyhtiöstä.

 
MITOITUS
Oikea mitoitus on tärkein tekijä kannattavaan aurinkosähköjärjestelmään. Suomen olosuhteisiin on taloudellisesti kannattavinta asentaa aurinkosähköjärjestelmä siten, että suurin osa tuotetusta energiasta tulee käytettyä omassa taloudessa. Yleisenä laskusääntönä on ollut, että aurinkosähköjärjestelmä mitoitetaan kattamaan noin 25–30 % kiinteistön sähkönkulutuksesta vuositasolla. Tämä tarkoittaa, että 18 000 kWh vuosikulutuksella noin 6 piikkikilowatin aurinkopaneelijärjestelmä on optimaalinen valinta.

 Aurinkosähköjärjestelmän tuoton arviointiin on helppo laskusääntö, aurinkopaneelien vuosituotto on Suomessa keskimäärin n. 800–1000 x aurinkopaneelien kokonaisteho. Etelä-Suomessa tuotto on keskimäärin korkeampi kuin Pohjois-Suomessa. Suomessa aurinkosähkön tuotanto painottuu maaliskuusta syyskuulle ja parhaat tuottokuukaudet ovat yleensä touko-kesäkuussa. Aurinkopaneelijärjestelmän sijoituspaikan sähköntuotantoa vuosi- ja kuukausitasolla voit arvioida PVGIS-laskurilla . On otettava huomioon, että aurinkosähköjärjestelmän kokoa rajoittaa katon pinta-alan lisäksi kiinteistön oman sähköliittymän koko ja tarkemmin oikosulkuvirta. Aurinkopaneelijärjestelmää on mahdollista laajentaa myös myöhemmin. Tämä voidaan ottaa huomioon asentamalla ylimitoitettu invertteri sähköistyksineen ja sijoittelemalla aurinkopaneelit laajennustoiveita silmällä pitäen.

 


INVERTTERIN ASENNUS
Invertterin asennuspaikassa tulee olla hyvä ilmanvaihto eikä laitetta saa sijoittaa liian kuumaan paikkaan, esimerkiksi suoraan auringonpaisteeseen. Laadukkaat korkean IP-luokituksen invertterit voi asentaa takuun puitteissa sekä ulos, että sisälle. Huomioitavaa on, että invertterin ja sähkökeskuksen väliin asennettava AC-turvakytkin tulee asentaa ulos niin, että sähköverkon haltijalla on siihen vapaa pääsy.

 Optimaalisin invertterin asennuspaikka olisi tilava tasalämpöinen viileä tila, joka sijaitsee mahdollisimman lähellä aurinkopaneelien asennuspaikkaa. Näin päästään parhaaseen hyötysuhteeseen ja pitkään invertterin käyttöikään




Laskurit ovat vapaasti käytettävissä Creative Commons -lisenssin mukaisesti. Linkin takana olevia laskureita ei voi suoraan käyttää, vaan ne pitää ladata omalle koneelle